По време на инфлация това се оказа най-достъпната храна Тази есен

...
По време на инфлация това се оказа най-достъпната храна Тази есен
Коментари Харесай

Опашки в Бургас за евтина риба – чернокопът падна до 3 лева

По време на инфлация това се оказа най-достъпната храна
Тази есен е по-изгодно да се вършат морски консерви, отколкото със зеленчуци

Опашки се извиха на рибните пазари в Бургас за на ниска цена чернокоп. Заради богатия улов цената на деликатесната риба падна фрапантно - до 3 лв.. Така се оказа най-евтината храна по магазините по време на инфлация през последните месеци.

Тази есен излиза по-евтино да се консервира чернокоп, в сравнение с да се прави лютеница или да се затварят зеленчуци, разясняват домакини.
В Бургас цената от 3 лева за кило чернокоп не се е случвала от години.

Макар и по-дребен, е съвършен за консервиране и пържене

По-едрият върви сред 5 и 6 лева килото, което също е ниска цена.

Рибните щандове на пазара “Краснодар ” и “Велека ” са залети с риба - толкоз е доста, че с лопати да я ринеш. Сега мъже и дами се прибират от там с торби риба вместо с домати и краставици за по 4-5 лева килото, споделят бургазлии.

Според старите морски вълци изобилието се дължи да големи пасажи, циркулиращи от Босфора на север, които се задържат дълго в наши води. Освен това

времето е съвсем лятно и риболовците всеобщо излизат с лодките си

в морето и към този момент втора седмица не пропущат ден, с цел да хвърлят мрежи за чернокоп.

Бургазлии купуват чернокопа в огромни количества, с цел да се запасят - не се знае докога ще продължи това обилие. Прогнозите са за захлаждане към края на седмицата, което може да “закотви ” риболовците на брега и цената на рибата да се вдигне, разясняват млади и остарели.

Опашките за риба по рибните щандове стартират от сутринта и се вият до ранния следобяд. Рибата е толкоз доста, че търговците зареждат на няколко пъти щандове с прясна риба напряко от риболовците.

  Миналата есен също имаше доста чернокоп, само че се задържа на ниска цена единствено за 3-4 дни. Сега непрекъснато пада към този момент повече от седмица. Миналата година поевтиняването бе поради пандемията - тогава доста кръчми бяха затворили и нямаше кой да изкупи на едро чернокопа.

Сега заведенията работят на цялостни обороти и все пак магазините отново са цялостни с риба.

Макар че са на море, бургазлии не пропущат да се запасят с свеж чернокоп и да изпълнят фризерите си. Преди по този начин правеха и търговците, само че в този момент бързат да продадат стоката, която е в големи количества и не може да се побере в камерите.

Няма населено място от Обзор до Резово, където да не се вади в обилие чернокоп.

Паламудът обаче намаля и от 8-10 лева преди седмица цената му към този момент е 12 лева

Заради многото прясна риба бургазлии рядко поглеждат към замразените.

Вързахме Никулден. И да няма риба тогава, хладилникът е цялостен с чернокоп, споделя мъж на към 60-те, прибирайки се от “Краснодар ” с цялостна торба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР